Новини

Златен медал за българско вионие!

10.06.2014

Minkov Brothers White Cuvee 2012 спечели златен медал на Concours Mondial Bruxelles 2014.


Тази година конкурсът отбеляза своя 20-годишен юбилей, утвърждавайки се като барометър за жизнеността на световната винена индустрия. За сравнение на първото издание на конкурса през 1994 година Франция участва с 508 свои вина, докато на тазгодишното издание броят им вече е 2428. В рамките на три дни международно жури от 310 члена дегустира повече от 8 000 вина от цял свят. Целта на изложението в Брюксел е моментна снимка на международния винен сектор и насърчаването и разширяването на винената култура и информираността на винените потребители.

 

 

 

 

 

 

 

 

White Cuvee 2012 е направено от 80% вионие и 20% шардоне от 12-годишни лозя  край село Венец, намиращи се непосредствено под изба Братя Минкови. Двата сорта ферментират поотделно в нови и стари американски барици, отлежават 6 месеца , след което се купажират.

 

Все по-често българските производители започват да проявяват интерес към сорта вионие. Характерно за вината от този сорт е, че имат отличим златист цвят и богат плодово-цветист аромат, който заедно с цвета загатва сладко тяло. То обаче е удивително сухо с разнообразни аромати, измежду които ясно доминира този на праскова.

 

White Cuvee печели с комплексен нос с пикантни подправки, нектарина, сладка ванилия, дим и тост с масло и тяло с балансирана дълбочина на вкуса с фин минерален соленоват завършек.

[ обратно ]